Bönor tillhör släktet baljväxter, ett ekosmart matval som även är snällt mot plånboken. Bönor kallas växtrikets kött tack vare sitt höga proteininnehåll på 22-25 procent. De är dessutom fettsnåla, sänker kolesterolet och tillför vitaminer och mineraler till kosten.
Klimatsmart
Baljväxter är bland det mest klimatsmarta vi kan äta. Odlingen är mycket miljövänlig då bönplantorna växer snabbt, bildar en riklig bladmassa som täcker jordytan och förhindrar uttorkning och ogräs. De har en unik förmåga att ta upp kväve ur luften som tillförs jorden och kräver därmed knappt ingen konstgödsel. Lång hållbarhet gör även att matsvinnet blir mycket begränsat.
Närproducerat
Svenska bönor odlas endast i regionen runt Kalmar och Öland där klimatet är perfekt för dessa grödor. Transportsträckan till produktionen i Färjestaden är därmed kort. Kalkhaltiga jordar, soliga somrar och milda höstar ger rätt förutsättningar. Odlingsåret för bönorna börjar den 27:de maj då man säkert vet att ingen mer frost kommer på Öland. De skördas i september och får torka några dagar på fälten innan de transporteras till vår anläggning. Det som blir kvar bearbetas ner i jorden som gödsel inför nästa odlingsår.
Bruna bönor
Ölands egen signaturböna odlas endast här och har gjort så sedan slutet av 1800-talet. Redan Carl von Linné påtalade under sitt besök 1741 öns lämpliga klimat för just bönodling. Bruna bönor är rika på kostfibrer, folsyra och järn och är förutom i rätten bruna bönor goda i sallader, soppor och röror. En böna värd att bevara. Läs mer på brunabonor.se
Svarta bönor
Är rika på järn och har en söt smak. Dekorativa att ha i olika rätter och sallader tack vare sin svarta färg. Goda i grytor, soppor, sallader och vegetariska biffar.
Vita bönor
Små vita bönor är milda och goda att blanda i såväl vegetariska som köttgrytor. Passar fint med tomatsås eller som en alternativ risotto.
Borlottibönor
Milda och aromatiska med en lite krämig konsistens. Är god i grytor och exempelvis tomatsallader. Passar också fint i risotto, soppa och gratänger. En mycket populär böna i Italien och Portugal.
Kidneybönor
En mild söt och lite mjölig böna med vacker färg som är fin att blanda i sallader och grytor. Den har en mild smak som är lätt att gilla. En av de vanligaste bönsorterna.
Yin Yangbönor
Den vackraste bönan av dem alla. Nötig och ärtig smak med toner av mandel. Mycket god och kan torkad även användas som vacker dekoration.
Gott och nyttigt
Ärtor tillhör släktet baljväxter, ett ekosmart matval som även är snällt mot plånboken. Gula ärtor har ett 21-22 procent högt proteininnehåll. De är dessutom fettsnåla, sänker kolesterolet och tillför vitaminer och mineraler till kosten. Exempelvis vitamin B1 uppgår till 75 % av RDI vid 100 gram.
Klimatsmart
Baljväxter är band det mest klimatsmarta vi kan äta. Odlingen är mycket miljövänlig då ärtplantorna växer snabbt, bildar en riklig bladmassa som täcker jordytan och förhindrar uttorkning och ogräs. De har en unik förmåga att ta upp kväve ur luften som tillförs jorden och kräver därmed knappt ingen konstgödsel. Lång hållbarhet gör även att matsvinnet blir mycket begränsat.
Forntida och framtida favorit
I minst 5000 år har lök odlats av människan och är en självklar grönsak och krydda i de flesta kulturer. Den är god och billig och innehåller mycket näring. Bland annat är lök rikt på protein, kalium, betakaroten och C-vitamin samt andra nyttiga antioxidanter.
Naturligt skydd mot sjukdomar
Ny forskning från Mario Negri-institutet i Milano visar att vanlig lök skyddar mot minst nio olika vanliga cancerformer. Det är de svavelosande ämnen som får tårarna att rinna som är välgörande.
Löken sägs också vara bakteriedödande. Ett gammalt husmorsknep vid sjukdomar som förkylning och öroninflammation är att lägga en halv lök bredvid sängen som suger upp bakterier.
Merparten av våra baljväxter säljs till livsmedelsindustrin och förädlas sedan på olika sätt. Här nedan ser ni ett urval av förädlade produkter som våra råvaror finns i.
Gott och nyttigt
Bönor tillhör släktet baljväxter, ett ekosmart matval som även är snällt mot plånboken. Bönor kallas växtrikets kött tack vare sitt höga proteininnehåll på 22-25 procent. De är dessutom fettsnåla, sänker kolesterolet och tillför vitaminer och mineraler till kosten.
Klimatsmart
Baljväxter är bland det mest klimatsmarta vi kan äta. Odlingen är mycket miljövänlig då bönplantorna växer snabbt, bildar en riklig bladmassa som täcker jordytan och förhindrar uttorkning och ogräs. De har en unik förmåga att ta upp kväve ur luften som tillförs jorden och kräver därmed knappt ingen konstgödsel. Lång hållbarhet gör även att matsvinnet blir mycket begränsat.
Närproducerat
Svenska bönor odlas endast i regionen runt Kalmar och Öland där klimatet är perfekt för dessa grödor. Transportsträckan till produktionen i Färjestaden är därmed kort. Kalkhaltiga jordar, soliga somrar och milda höstar ger rätt förutsättningar. Odlingsåret för bönorna börjar den 27:de maj då man säkert vet att ingen mer frost kommer på Öland. De skördas i september och får torka några dagar på fälten innan de transporteras till vår anläggning. Det som blir kvar bearbetas ner i jorden som gödsel inför nästa odlingsår.
Bruna bönor
Ölands egen signaturböna odlas endast här och har gjort så sedan slutet av 1800-talet. Redan Carl von Linné påtalade under sitt besök 1741 öns lämpliga klimat för just bönodling. Bruna bönor är rika på kostfibrer, folsyra och järn och är förutom i rätten bruna bönor goda i sallader, soppor och röror. En böna värd att bevara. Läs mer på brunabonor.se
Svarta bönor
Är rika på järn och har en söt smak. Dekorativa att ha i olika rätter och sallader tack vare sin svarta färg. Goda i grytor, soppor, sallader och vegetariska biffar.
Vita bönor
Små vita bönor är milda och goda att blanda i såväl vegetariska som köttgrytor. Passar fint med tomatsås eller som en alternativ risotto.
Borlottibönor
Milda och aromatiska med en lite krämig konsistens. Är god i grytor och exempelvis tomatsallader. Passar också fint i risotto, soppa och gratänger. En mycket populär böna i Italien och Portugal.
Kidneybönor
En mild söt och lite mjölig böna med vacker färg som är fin att blanda i sallader och grytor. Den har en mild smak som är lätt att gilla. En av de vanligaste bönsorterna.
Yin Yangbönor
Den vackraste bönan av dem alla. Nötig och ärtig smak med toner av mandel. Mycket god och kan torkad även användas som vacker dekoration.
Gott och nyttigt
Ärtor tillhör släktet baljväxter, ett ekosmart matval som även är snällt mot plånboken. Gula ärtor har ett 21-22 procent högt proteininnehåll. De är dessutom fettsnåla, sänker kolesterolet och tillför vitaminer och mineraler till kosten. Exempelvis vitamin B1 uppgår till 75 % av RDI vid 100 gram.
Klimatsmart
Baljväxter är band det mest klimatsmarta vi kan äta. Odlingen är mycket miljövänlig då ärtplantorna växer snabbt, bildar en riklig bladmassa som täcker jordytan och förhindrar uttorkning och ogräs. De har en unik förmåga att ta upp kväve ur luften som tillförs jorden och kräver därmed knappt ingen konstgödsel. Lång hållbarhet gör även att matsvinnet blir mycket begränsat.
Forntida och framtida favorit
I minst 5000 år har lök odlats av människan och är en självklar grönsak och krydda i de flesta kulturer. Den är god och billig och innehåller mycket näring. Bland annat är lök rikt på protein, kalium, betakaroten och C-vitamin samt andra nyttiga antioxidanter.
Naturligt skydd mot sjukdomar
Ny forskning från Mario Negri-institutet i Milano visar att vanlig lök skyddar mot minst nio olika vanliga cancerformer. Det är de svavelosande ämnen som får tårarna att rinna som är välgörande.
Löken sägs också vara bakteriedödande. Ett gammalt husmorsknep vid sjukdomar som förkylning och öroninflammation är att lägga en halv lök bredvid sängen som suger upp bakterier.
Merparten av våra baljväxter säljs till livsmedelsindustrin och förädlas sedan på olika sätt. Här nedan ser ni ett urval av förädlade produkter som våra råvaror finns i.