Ingredienser (4 port.)

1 burk avrunna bönor med tacosmak (spara spadet)
1 dl persilja
1/2 röd chilifrukt
2 tomater
1 rödlök
Limejuice
Salt och peppar

Bönsallad med sting

99062823.jpg

Tillagning

1. Hacka persilja och chilin
2. Tärna tomaterna
3. Finhacka löken
4. Blanda ihop allt med de avrunna bönorna
5. Pressa över 2 msk limejuice samt 4 msk av bönspadet.
6. Peppra och salta efter smak.

Utskriftversion

Ingredienser

1 burk salladsbönor
2 msk majonäs
2 msk creme fraiche
1/2 dl dill
1/2 dl gräslök
Salt och peppar

Bönor med gräslök

SalladMS.jpg

Tillagning

Rör ihop och servera till Fisk eller Fågel.

Utskriftversion

Ingredienser (4 port.)

2 burkar bönor i tomatsås
1 röd paprika
1 gul lök
0,5kg blandfärs
1 påse texmexkrydda+1dl vatten
Sallad
Bröd

Chili con carne

77295230.jpg

Tilllagning

1. Tärna den röda paprikan och den gula löken.
2. Stek dem mjuka i smör eller olja i stekpanna.
3. Tillsätt färsen och bryn.
4. Blanda ner texmexkrydda och vatten. Rör om.
5. Tillsätt bönorna och låt allt bli genomvarmt.

Servera med sallad och ett gott bröd.

Utskriftversion

Ingredienser (4 port.)

2 burkar färdigkokta Svenska salladsbönor från Öland ( Bruna bönor)
1 äpple
1 stor gul lök (eller 2 små lökar)
2-3 msk majonäs
2-4 msk filmjölk eller gräddfil
50 g bayonneskinka om du vill ha en matigare variant.
3 msk persilja

Öländsk bönsallad på 10 minuter

bönsallad-recept-bild.jpg

Tilllagning

1. Skölj av bönorna i burkarna under rinnande vatten
2. Hacka löken och skär äpplet i små bitar.
3. Blanda i majonäs och filmjölk/gräddfil
4. Bland i skinkan finskuren för den matigare varianten annars uteslut skinkan.
5. Tillsätt några droppar soja för färgen
6. Lägg salladen i en vacker skål, strö klippt persilja över.
7. Dags att äta!

Du kan även byta bönorna i burk mot torrvara, men då ska de förvällas och kokas, se förpackning.
Öländska salladsbönor hittar du på Ölands skördebutik och andra välsorterade butiker på Öland

Utskriftversion

Ingredienser (4 port.)

120 g bruna bönor
80 g paprika
140 g spiralmakaroner
100 g babymajs
60 g stark korv
40 g strimlad purjolök

Till dressingen:
8 tsk olja
12 krm vinäger
12 krm vatten
4 krm salt
1 klyfta vitlök
2 krm svartpeppar

Bönfrossa ryd

Tilllagning

1. Blötlägg bönorna i kallt saltat vatten (1msk per liter vatten) i minst 14 timmar.

2. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj bönorna. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten (1 tsk per liter vatten), 60-90 minuter. Häll bort kokvattnet och låt bönorna svalna.

3. Koka spiralmakaronerna enligt anvisning på förpackningen.

4. Blanda sammandressingen. Häll den över de kokta bönorna. Låt bönorna dra i minst 30 minuter.

5. Tärna paprika, majs och korv fint. Strimla purjolöken. Blanda ner makaronerna och övriga ingredienser i bönorna. Blanda salladen väl.

6. Låt salladen stå kallt en stund före serveringen. Gott att servera rostat bröd till.

Utskriftversion

Ingredienser (4 port)
120 g bruna bönor
140 g vitkål
120 g morot
100 g gul lök
200 g köttfärs
20 g smör eller margarin
4 dl köttbuljong
1 dl chilisås
2 klyftor vitlök
1 krm salt
1 krm svartpeppar, grovmalen
2 krm kummin, hel
20 g persilja, hackad

Bönröra Byxelkrok

1. Blötlägg bönorna i kallt saltat vatten (1 msk per liter vatten) i minst 14 timmar.

2. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj bönorna. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten (1 tsk per liter vatten), 60-90 minuter. Häll bort kokvattnet.

3. Ansa och skölj grönsakerna. Strimla och/eller skär dem i bitar.

4. Bryn grönsaksstrimlorna och köttfärsen i matfettet.

5. Tillsätt köttbuljong, chilisås och kryddor. Låt röran småkoka 25-30 minuter. När grytan har 5 minuter kvar att koka läggs bönorna i.

6. Smaka av och tillsättrikligt med klippt persilja. Servera bönröran till varma eller kalla pitabröd. Det är gott att servera en klick gräddfil till.

Utskriftversion

Ingredienser (4 port)
300 g bruna bönor
1.6 l vatten
20-30 g sirap
6 g salt
ev. 20 g vetemjöl
2 tsk ättiksprit (12%)

Bruna bönor & fläsk

1. Blötlägg bönorna i kallt saltat vatten (1 msk per liter vatten) i minst 14 timmar.

2. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj bönorna. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten (1 tsk per liter vatten), 60-90 minuter.

3. Smaksätt bönorna med ättika och sirap. Om man vill reda av bönorna, gör en redning av vetemjöl och vatten och rör ner blandningen i bönorna. Låt koka ca 5 minuter.

4. Till bruna bönor är det gott att servera stekt fläsk, bacon, korv eller köttbullar.

Utskriftversion