Lök

Gul lök - Allium cepa - har förutom sin goda smak en mycket välgörande och hälsofrämjande effekt. Fylld av protein, kalium och vitamin C är löken en mycket effektiv antioxidant. Gul lök har en ganska skarp smak när den är rå. Den Gula löken härstammar troligtvis från Centralasien där den har odlats sen ca 3000 f.Kr. Romarna förde löken till Nordamerika och därifrån kom den till Europa, numera odlas den över hela jordklotet och är den mest odlade av löksorterna.

Röd lök - Allium haematochiton - släkt med den gula löken har en något mildare smak och är därför mycket god i sallader.

Enkla Tips:

  • Förvara löken mörkt och svalt.
  • Ämnet som irriterar ögonen är inte lika aktivt när löken är kyld vilket innebär färre tårar och mindre svidande ögon.
  • Gul lök är mycket effektiv mot infektioner och förkylningar - speciellt om man äter den regelbundet och rå.