Ingredienser (4 port)
0,5 kg gula ärtor
300 g bogfläsk
1,5 l vatten
2 st gula lökar
1 tsk timjan
1 tsk mejram
salt
1 dl skivad purjolök
2 st grönsaksbuljongtärningar

Ärtsoppa

1. Koka upp ärtor, nytt vatten och salt. Skär bort svålen och lägg i fläsket och låt koka med tills att det är mört. Tag upp fläsket innan ärtorna har kokat klart. Ta bort skummet som bildas på ytan. Koka ärtorna tills de är mjuka, ca 1 timme.

2. Skala och hacka löken. Lägg löken, ingefära och purjolök i soppan och tillsätt kryddorna och buljong och strimlad purjo i slutet av koktiden. Späd med mer vatten om det behövs.

3. Tärna fläsket och servera bredvid som tillbehör eller blanda ner I soppan innan servering.

4. Servera med senap och ett gott bröd.

Utskriftversion

Ingredienser (4 port)
5 dl gula ärtor
vatten, salt
1 lagerblad
5-6 svartpepparkorn
3-4 vitlöksklyftor
2 tsk malen spiskummin
1/2 citron
ca 1 dl olivolja
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 skiva färsk ingefära
tunna klyftor rödlök

Grekisk ärtdipp

1. Lägg ärtorna i blöt i kallt vatten över natten.

2. Koka dem mjuka i saltat vatten (2 tsk per liter) med lagerblad och svartpepparkorn, cirka 45 minuter.

3. Häll av kokspadet (spara lite) och mixa ärtorna till mos.

4. Lägg i vitlöksklyftorna, krydda med spiskummin och pressa i citronsaften.

5. Häll också i några msk av kokspadet och olivolja. Kör till ett slätt mos och smaka av kryddningen.

6. Häll upp i en skål, garnera med tunt skivad eller hackad rödlök.

Utskriftversion