Bönor

Bruna bönor - Phaseolus vulgaris - är Ölands egen nationalböna. Alla svenskodlade bruna bönor kommer faktiskt från Öland. Våra medlemmar odlar varje år cirka en miljon kg bruna bönor och ungegär lika mycket gula ärtor som torkas, rensas och lagras i vår anläggning i Färjestaden.

Merparten säljs till livsmedelsindustrin och blir till halvfabrikat. Men både bönor och ärtor får nya användningsområden allteftersom svenska klassiker som ärtsoppa och bruna bönor med fläsk kompletteras med nya spännande rätter influerade från andra kulturer och kök.


Bönor är utmärkta ur näringssynpunkt. De är fulla av protein, järn, kostfiber och folsyra. Innehåller långsamma kolhydrater och är riktigt fettsnåla.

Protein

Bönor skiljer sig från andra vegetabilier genom sin höga proteinhalt. Därför fungerar bönor som ett gott komplement eller en god ersättare för kött.

Kostfiber

Bönor innehåller mycket kostfiber, viktiga för vår hälsa. De har ett lågt glykemiskt index (GI). En kost med lågt GI förlänger mättnadskänslan och förebygger sjukdomar som diabetes och hjärt? kärlsjukdomar.

Fettsnålt

Bönor är riktigt fettsnåla. 2 gram per 100 g

Vitaminer och mineraler

Bönor är en god källa till vitaminer och mineraler. Samtliga B?vitaminer (förutom B12) finns i bönor liksom järn, zink, magnesium, och kalium. Ät gärna något som innehåller C?vitamin till bönorna så förbättras näringsupptaget.

Rekommendationer

Vi bör äta minst 0,5 dl kokta bönor, ärtor eller linser om dagen. Vegetarianer bör äta 2,5 dl kokta bönor, ärtor eller linser per dag för att få i sig rätt mängd protein.